Τεστ πατρότητας (Test DNA)

Το τεστ DNA είναι η πιο ασφαλής μέθοδος να αποκαλυφθεί ποιος είναι ο πατέρας ενός παιδιού όταν υπάρχει οποιασδήποτε μορφής αμφιβολία. Μια ενδεικτική περίπτωση είναι όταν ένας σύζυγος θέλει να επαληθεύσει ότι η σύζυγος/συντροφός του κυοφορεί το δικό του παιδί, όταν υπάρχουν υποψίες ότι η σύζυγος ενδέχεται να είχε ερωτικές συνευρέσεις με άλλο σύντροφο και ίσως να μην είναι ο ίδιος ο βιολογικός πατέρας.

Τι πετυχαίνουμε με τον έλεγχο DNA;

Ο έλεγχος DNA αποτελεί σήμερα την πιο αξιόπιστη εργαστηριακή εξέταση για να διαπιστωθεί αν ένας άνδρας είναι ο πατέρας ενός συγκεκριμένου παιδιού. Τα παλαιότερα χρόνια, ο έλεγχος της πατρότητας γινόταν από ομάδες αίματος, τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας και ορισμένες πρωτεΐνες ή ένζυμα, με φτωχά ωστόσο αποτέλεσματα. Το DNA, ή το δεοξυριβονουκλεϊνικό οξύ, είναι το δομικό στοιχείο των ζωντανών οργανισμών  που βρίσκεται  στον πυρήνα ενός κυττάρου και φέρει γενετικές πληροφορίες, καθιστώντας έτσι την ανάλυση DNA ως την πιο αξιόπιστη διαδικασία. Ο έλεγχος DNA σήμερα βρίσκει αρκετές εφαρμογές και χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της πατρότητας, της απιστίας, της εύρεσης προγόνων, της συγγένειας μεταξύ ατόμων αλλά και την εμπλοκή ατόμων σε διάφορα εγκλήματα.

Για τις ιδιωτικές έρευνες το test DNA αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο και σύμμαχο σε κάθε έρευνα, καθώς μέσω εργαστηριακής εξέτασης αποκαλύπονται αδιάσειστα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν έρευνες σε αρκετούς τομείς:  σε θέματα διερεύνησης της πατρότητας, σε οικογενειακές σχέσεις και σχέσεις συγγένειας ατόμων, σε εγκλήματα για αποκάλυψη των δραστών καθώς και στη γενετική.

Πως γίνεται λήψη γεννετικού υλικού;

Η λήψη γενετικού υλικού μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους, καθώς ξάγεται από κύτταρα που λαμβάνονται από διάφορες πηγές. Ένας τρόπος είναι η συνηθισμένη αιμοληψία από το χέρι, ή από το εσωτερικό του στόματος μετά από ξύσιμο με ειδική σπάτουλα. Ωστόσο, η λήψη μπορεί να γίνει και από αντικείμενα χωρίς την παρουσία του ατόμου που αντιστοιχεί το γεννετικό υλικό, αρκεί να εντοπιστεί βιολογικό υγρό που περιέχει κύτταρα, όπως σάλιο, τρίχες, διάφορες εκκρίσεις (π.χ. ιδρώτας), ή ακόμη και υλικό από μπατονέτες αυτιών, οδοντόβουρτσες κλπ.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμο το test DNA;

Το τεστ DNA καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και είναι χρήσιμο τόσο σε ιδιώτες που θέλουν να διερευνήσουν προσωπικά ερωτήματα και αμφιβολίες, όσο και τις δικαστικές αρχές όταν έχουν να κάνουν με υποθέσεις επίλυσης διαφορών σχετικά με την πατρότητα, την άσκηση επιμέλειας τέκνων, ή  την αναγνώριση νόμιμων κληρονόμων.

Αν ζείτε με την αμφιβολία και έχετε ερωτηματικά αν είστε ο πραγματικός πατέρας ενός παιδιού, είτε για την εξακρίβωση της συγγένειάς σας με άλλα άτομα, γνώριμα ή μη, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε ξεκάθαρες απαντήσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας και εμείς με ακρίβεια, διακριτικότητα και απόλυτη εχεμύθεια θα ενεργήσουμε για να αποκαλυφθούν οι απαντήσεις που επιθυμείτε.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Μαΐου 2022. Αρχισυνταξία: AM Kazakis.